Endonezyalı gençler arasında sosyopolitik meseleler konusunda eleştirel düşünceyi beslemek
Pandemi sırasında kamuoyu tartışmaları çevrimiçi ortama taşındığında, Lamtiar birçok kişinin uç fikirlerini saygısızca dile getirdiğini fark etmiş. Aslında bu yeni bir şey olmasa da, kendisi, genç neslin daha iyi olacağını ummuştu.
Indonesia, East Asia
Hikâyenin yazarı: Lamtiar Nababan. Çeviren: Büşra Çavundur
Yayınlanma tarihi: October 31, 2021.
Bu hikâye şu dillerde de mevcut:
Dijital çağda hayatta kalmak için eleştirel düşünmenin gerekli olduğuna inanıyorum. Küresel okuryazarlıkta 68. [2] ama sosyal medya kullanımında dünya çapında 3. sıranın sahibi [3] Endonezya'daki sosyopolitik meseleleri önemseyen 15 yaşında bir Z Kuşağı [1] olarak Seruan Muda [4] (“Gençliğin Sesi” anlamında) adında bir platform kurdum. Bu platformu kurmaktaki amacım, benim yaşımdaki gençlerin ülkedeki sosyal meseleler hakkında eleştirel düşünme ve farkındalıklarını beslemek için güvenli bir dijital ortam yaratmaktı. Zamanla, eleştirel düşünmenin yalnızca kazanılması gereken bir beceriler dizisi olmadığının, aynı zamanda herkesin eleştirel olmanın ödüllendirildiği bir ortamda büyüyecek kadar şanslı olmadığından bir ayrıcalık sayıldığının da farkına vardım.
İnsanların farklı görüşlere saygısızlık etmesi yeni bir şey olmasa da yaşıtlarım arasında yaygın olması beni endişelendiriyor. Böyle olmamalı; genç nesil daha iyi olmalı.
COVID-19 salgını sırasında dersler çevrimiçi olduğunda, çevremdeki ve dünyadaki [5] herkes sosyal medyada daha fazla aktifleşti. Konuya ilişkin pek çok haber gördüm, özellikle de Endonezya'da tartışmaları ve ahlaki ikilemleri ateşleyen haberler. Cinsiyet eşitliği ve feminizm, çevresel aktivizm ve din özgürlüğü gibi konular pandemi sırasında Endonezya'da daha fazla dikkat çekiyor. Örneğin, Endonezya'da Cinsel Tacizi Önleme Yasası (RUU PKS) ile ilgili en son yasa tasarısı hakkında tartışmalar gördüm. Bu yasa tasarısı, dini gruplar tarafından sert bir şekilde reddedildi ve şimdi, zorla kürtaj ve zorla evlilik gibi cinsel tacizi tanımlayan birçok kritik unsur hariç tutularak “uzlaşılıyor”. [6] Tartışmaları görünce, giderek daha fazla insanın son zamanlardaki sosyopolitik meselelerle alakadar olmasına seviniyorum, ama aynı zamanda bazı insanların siyasi olarak aşırı ve başkalarına saygısızca fikirler ifade ettiğini de görüyorum. İnsanların farklı görüşlere saygısızlık etmesi yeni bir şey olmasa da yaşıtlarım arasında yaygın olması beni endişelendiriyor. Böyle olmamalı; genç nesil daha iyi olmalı.
Kasım 2020'de çocukluk arkadaşım Abraham ve ben, görüşlerimizi paylaşmak ve cinsiyet eşitliği, asılsız haberleri önleme, siber zorbalık ve çevresel çatışmalar gibi Endonezya'daki sosyal sorunlara yanıt vermek için Seruan Muda'yı kurduk. Hem Instagram'da hem de bir web sitesinde yayınlanan platform, son zamanlardaki sosyal meseleler hakkında genç arkadaşlarla yaptığımız çok yönlü tartışmalardan önemli çıkarımlar sağlıyor. Ekibimizi büyütürken, “sağlam argümanlar sunduğunuz sürece tüm görüşleriniz geçerlidir” ilkesinden yola çıkarak bir saygı ortamı oluşturmaya çalışıyoruz.
Birçok arkadaşımın, ebeveynleri yasakladığı için Seruan Muda'ya katılma konusunda çekingen davrandığını gördüm. Belli ki bunun nedeni, eski nesillerde eleştirel olmanın yaygın olmaması ve alışılmadık şeylerin korkutucu gelmesidir.
Arkadaşlarımızı platformumuza dahil etmeye çalışırken, eleştirel düşünmeyi teşvik eden bir ailede doğma ayrıcalığımın farkına vardım. Birçok arkadaşımın ebeveynleri yasakladığı için Seruan Muda'ya katılma konusunda çekingen davrandığını gördüm. Belli ki bunun nedeni, eski nesillerde eleştirel olmanın yaygın olmaması ve alışılmadık şeylerin korkutucu gelmesidir. Arkadaşlarımın anne babaları, eleştirel düşüncenin, insanlara geleneksel Endonezya değeri olan toplum yerine bireysel özgürlüğe öncelik vermeyi öğreten “batılı liberal fikirlere” yakın olmasından korkuyordu. Örneğin, Endonezya'da çocukların yaşlandıkça ebeveynlerine bakmaları beklenirken, birçok batı kültüründe durum böyle değil. Bu örnek geçerli olsa da, eleştirel düşünceye yönelik genel korkunun yanlış yönlendirildiğine inanıyorum, çünkü eleştirel düşünmenin amacı, kendimizinkinden farklı görüşlere saygı gösterirken, aynı zamanda nereden geldiklerine bakılmaksızın, kendimize uygun tüm değerler aracılığıyla bilgiyi işlemek için her birimize araçlar vermektir. Eleştirel düşüncenin korku tarafından engellenmesi talihsiz bir durumdur. Bu korku göz önüne alındığında, sosyal meselelerle eleştirel bir şekilde ilgilenmek için kendileri içten motive olmadıkça, arkadaşlarımı platformuma katılmaya ikna etmek kolay değildi.
Ama umudumu kaybetmiyorum. Pek çok genç, ebeveynlerinin korkusuna aldırmadan platformuma katılıyor. Endonezya'da giderek daha fazla genç neslin eleştirel düşünceye değer verdiğine ve sosyopolitik meselelerin farkında olduğuna tanık oldum. Seruan Muda, genç nesillerin saygı çerçevesinde ve korkmadan görüş alışverişinde bulunabilecekleri güvenli bir alan olarak bu akımın bir ürünü ve parçası. Bilgiye eşi benzeri olmayan erişimin olduğu bu zamanda büyürken, daha insancıl, şeffaf bir dünya için zemin hazırlayan fikirleri yazmak amacıyla parmaklarımızı kullanabileceğimiz konusunda iyimser hissediyorum.
[1] Z Kuşağı (Gen-Z) 1990'ların sonunda ve 2010'larda doğan insanları ifade eder.
[2] https://worldpopulationreview.com/country-rankings/literacy-rate-by-country
[3] https://digitalmarketinginstitute.com/blog/social-media-what-countries-use-it-most-and-what-are-they-using
[4] https://www.instagram.com/seruanmuda.id and https://seruanmudaindonesia.weebly.com/
[5] https://www.vox.com/recode/22295131/social-media-use-pandemic-covid-19-instagram-tiktok
[6] https://www.cnnindonesia.com/nasional/20210903131110-32-689315/kompaks-ruu-pks-ganti-nama-jadi-tpks-85-pasal-hilang
Bu hikâye size ne hissettirdi?
Follow-up
Do you have any questions after reading this story? Do you want to follow-up on what you've just read? Get in touch with our team to learn more! Send an email to [email protected].
Bu hikâye hakkında yorum yapın
Please enable cookies to view the comments powered by Disqus.
Haber bültenimize üye olun
Haber bültenimize üye olarak Correspondents of the World platformundaki yeni hikâyelerden haberdar olun:
Diğer Türkçe hikâyeler
Diğer temaları keşfedin
Projemize siz de katılın
Correspondents of the World ile, gün geçtikçe küçülen ancak bir şekilde insanları birbirinden uzaklaştıran bir dünyada birbirimizi daha iyi anlamak adına adımlar atmak istiyoruz. Yanlış anlaşılmaların ve gereksiz yere hararetli tartışmaların ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri her birimizin küresel sorunlardan farklı şekilde etkilendiğini gerçekten anlayamamamızdan kaynaklanıyor.
Amacımız paylaştığımız bireysel hikâyelerle bunu değiştirmek
Dünya Çapında Bir Topluluk
Correspondents of the World sadece bu web sitesinden ibaret değil; aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen büyük bir insan topluluğundan oluşuyor. Yüz yüze görüşmeler şu anda mümkün olmasa da, Facebook Grubumuz Correspondents of the World'e katkıda bulunan diğer insanlarla tanışmak için EN DOĞRU yer. Şu anda birbirimizi daha iyi tanımak için bir dizi online görüşmeler organize ediyoruz.