by Kevin Howlett

Bogota ve Moskova'da Geri Dönüşüm: Fark Edilmeyen Bir Gereklilik

Aile ortamımda geri dönüşüm sadece toplumumuz için bir gereklilik olarak değil, aynı zamanda hem bir fırsat ve hayatta kalmanın bir yolu olarak hem de bir geçim kaynağı olarak görülüyor. Kolombiya gibi ülkelerde hala güvencesi olmayan ve özellikle bizimki gibi sınıflardan oluşan bir toplumun tam olarak anlamadığı bir iş. Bizim toplumumuzda birçok insan için, üretim zincirinin birinci halkası olan geri dönüşümcülük veya atık toplayıcılık yoksulluğun bir sembolü.
Colombia, South America

Hikâyenin yazarı: Juan Manuel David Rodriguez. Çeviren: Tuğçe Atacı
Yayınlanma tarihi: February 23, 2020.

Bu hikâye şu dillerde de mevcut: GB de es it kr



Bu büyük ve güzel şehirde, Moskovalıların, ürettikleri atıkların etkilerini ve sonuçlarını veya çöp konteynerlerine attıkları atıklara ne olduğunu sorgulayıp sorgulamadıklarını düşündüm. Bu atıklar nereye götürülüyor? Herhangi bir süreçten geçiyor mu? Bu sorular, bilhassa bu atıkların arıtılmasıyla bağlantılı olan kişisel deneyimlerimden dolayı hiç aklımdan çıkmıyor, çünkü ailem Bogota’da atık plastiklerin tekrar ham madde olarak kullanılacak şekilde dönüştürülmesini sağlayan küçük bir şirketten geçimlerini sağlıyor. 

Aile ortamımda geri dönüşüm sadece toplumumuz için bir gereklilik olarak değil, aynı zamanda hem bir fırsat ve hayatta kalmanın bir yolu olarak hem de bir geçim kaynağı olarak görülüyor. Kolombiya gibi ülkelerde hala güvencesi olmayan ve özellikle bizimki gibi sınıflardan oluşan bir toplumun tam olarak anlamadığı bir iş. Bizim toplumumuzda birçok insan için, üretim zincirinin birinci halkası olan geri dönüşümcülük veya atık toplayıcılık yoksulluğun bir sembolü.

Şimdilerde geri dönüşüm, tam olarak anlaşılmadığından uygulamasında da sorunlarla karşılaşıyor. Mesela insanlar atıklarının çöp olduğunu düşünüyor. Gerçek şu ki, bu kavramlar birbirinden farklı kavramlar ve yanlış yorumlanıyor. Bu da geri dönüşüm (recycle) ve yeniden kullanma (reuse) uygulamalarında birçok insanın ilgisizliğine neden oluyor. Ancak zamanla bu düşünce değişime uğradı ve özellikle yeni nesiller tarafından yeniden gözden geçirilip üzerine tartışılıyor. Geri dönüşüm ve yeniden kullanım çevre kirliliğini sınırlayan bireysel ve toplumsal bir sosyal sorumluluk meselesi olmasının yanı sıra, iklim değişikliğiyle mücadele eden ve daha sürdürülebilir bir toplum olma yolunda ilerlememizi sağlayan eylemler olarak görülüyor.

Toplumumuzda bu alanda hâlâ çok fazla çevre bilinci yok ve bunu kişisel deneyimlerime dayanarak söylüyorum, çünkü Bogota ve Moskova gibi iki büyük metropolde yaşama fırsatım oldu. Tahmin edebileceğiniz gibi birbirinden farklı, ancak aşırı nüfus ve ürettikleri katı atıkların kötü yönetiminde ortaya çıkan sorunlarından muzdarip olmaları gibi ortak sorunlarla boğuşuyorlar. Rakamlar da bu konuda pek iç açıcı değil. Örneğin, 2018 nüfus sayımına göre 7,2 milyonluk bir şehir olan Bogota’nın bir günde ürettiği ortalama 6.500 ton katı atığın sadece %15'i [1] geri kazanılıyor. 12,5 milyondan fazla insanın (metropoliten alanı göz önünde bulundurursak neredeyse 20 milyon) tüketim kaynağı olan Moskova'da ise günde 21,917 ton atık üretiliyor [2] ve bunun sadece %8'i geri dönüştürülüyor. 

Herkese tavsiyem, günlük alışkanlıklarınızda ve tüketiminizde önemli değişiklikler yapın. Daha çok geri dönüşüm yapın çünkü tekrarlandığında bireysel bir eylem olmaktan çıkıp büyük bir küresel etkiye sahip olacaktır. Komşum, arkadaşım veya başkaları bunu yapmıyorsa, neden geri dönüşüm yapayım diye asla sorgulamayın, aksine, daha fazla geri dönüşüm yapın ki yapmayanlara da bu eylemin ne kadar değerli ve geleceğimiz için umut olduğunu gösterebilesiniz.


Dipnotlar

[1] RCN, «https://www.rcnradio.com/,» [Online]. Link: https://www.rcnradio.com/bogota/bogota-solo-recicla-diariamente-el-15-de-las-basuras[Son erişim: Aralık 2019].

[2] E. Mereminskaya, «vedomosti.ru,» [Online]. Link: https://www.vedomosti.ru/economics/articles/2019/07/30/807668-moskva-razdelyat[Son erişim: Aralık 2019].

[3] I. Golunov, «takiedela.ru,» 16 Haziran 2019. [Online]. Link: https://takiedela.ru/2019/06/shest-millionov-tonn-musora/[Son erişim: Aralık 2019].


Bu hikâye size ne hissettirdi?

Follow-up

Do you have any questions after reading this story? Do you want to follow-up on what you've just read? Get in touch with our team to learn more! Send an email to
[email protected].

Bu hikâye hakkında yorum yapın

Please enable cookies to view the comments powered by Disqus.

Share your story

Every story we share is another perspective on a complex topic like migration, gender and sexuality or liberation. We believe that these personal stories are important to better understand what's going on in our globalised society - and to better understand each other. That's because we are convinced that the more we understand about each other, the easier it will be for us to really talk to one another, to get closer - and to maybe find solutions for the issues that affect us all. 

Do you want to share your story? Then have a look here for more info.

Share Your Story

Haber bültenimize üye olun

Haber bültenimize üye olarak Correspondents of the World platformundaki yeni hikâyelerden haberdar olun:

* indicates required

Bizi sosyal medyada takip edin

Juan Manuel David Rodriguez

Juan Manuel David Rodriguez

Hi everyone! My name is Juan Manuel David Rodríguez, I am 26 years old, I am Colombian, from a municipality near the great city of Bogotá, where I lived, studied and formed, I am currently studying in Moscow, Russia, a European mega-polis that seems to have no end.

Diğer Türkçe hikâyeler




Tümünü göster

Projemize siz de katılın

Correspondents of the World ile, gün geçtikçe küçülen ancak bir şekilde insanları birbirinden uzaklaştıran bir dünyada birbirimizi daha iyi anlamak adına adımlar atmak istiyoruz. Yanlış anlaşılmaların ve gereksiz yere hararetli tartışmaların ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri her birimizin küresel sorunlardan farklı şekilde etkilendiğini gerçekten anlayamamamızdan kaynaklanıyor.

Amacımız paylaştığımız bireysel hikâyelerle bunu değiştirmek

Hikâyenizi Paylaşın

Dünya Çapında Bir Topluluk

Correspondents of the World sadece bu web sitesinden ibaret değil; aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen büyük bir insan topluluğundan oluşuyor. Yüz yüze görüşmeler şu anda mümkün olmasa da, Facebook Grubumuz Correspondents of the World'e katkıda bulunan diğer insanlarla tanışmak için EN DOĞRU yer. Şu anda birbirimizi daha iyi tanımak için bir dizi online görüşmeler organize ediyoruz.

Topluluğumuza Siz de Katılın

BU TEMAYI KEŞFEDİN Environment

Global Issues Through Local Eyes

We are Correspondents of the World, an online platform where people from all over the world share their personal stories in relation to global development. We try to collect stories from people of all ages and genders, people with different social and religious backgrounds and people with all kinds of political opinions in order to get a fuller picture of what is going on behind the big news.

Our Correspondents

At Correspondents of the World we invite everyone to share their own story. This means we don't have professional writers or skilled interviewers. We believe that this approach offers a whole new perspective on topics we normally only read about in the news - if at all. If you would like to share your story, you can find more info here.

Share Your Story

Our Editors

We acknowledge that the stories we collect will necessarily be biased. But so is news. Believing in the power of the narrative, our growing team of awesome editors helps correspondents to make sure that their story is strictly about their personal experience - and let that speak for itself.

Become an Editor

Vision

At Correspondents of the World, we want to contribute to a better understanding of one another in a world that seems to get smaller by the day - but somehow neglects to bring people closer together as well. We think that one of the most frequent reasons for misunderstanding and unnecessarily heated debates is that we don't really understand how each of us is affected differently by global issues.

Our aim is to change that with every personal story we share.

View Our Full Vision & Mission Statement

Topics

We believe in quality over quantity. To give ourselves a focus, we started out to collect personal stories that relate to our correspondents' experiences with six different global topics. However, these topics were selected to increase the likelihood that the stories of different correspondents will cover the same issues and therefore illuminate these issues from different perspectives - and not to exclude any stories. If you have a personal story relating to a global issue that's not covered by our topics, please still reach out to us! We definitely have some blind spots and are happy to revise our focus and introduce new topics at any point in time. 

Environment

Discussions about the environment often center on grim, impersonal figures. Among the numbers and warnings, it is easy to forget that all of these statistics actually also affect us - in very different ways. We believe that in order to understand the immensity of environmental topics and global climate change, we need the personal stories of our correspondents.

Gender and Sexuality

Gender is the assumption of a "normal". Unmet expectations of what is normal are a world-wide cause for violence. We hope that the stories of our correspondents will help us to better understand the effects of global developments related to gender and sexuality, and to reveal outdated concepts that have been reinforced for centuries.

Migration

Our correspondents write about migration because it is a deeply personal topic that is often dehumanized. People quickly become foreigners, refugees - a "they". But: we have always been migrating, and we always will. For millions of different reasons. By sharing personal stories about migration, we hope to re-humanize this global topic.

Liberation

We want to support the demand for justice by spotlighting the personal stories of people who seek liberation in all its different forms. Our correspondents share their individual experiences in creating equality. We hope that for some this will be an encouragement to continue their own struggle against inequality and oppression - and for some an encouragement to get involved.

Education

Education is the newest addition to our themes. We believe that education, not only formal but also informal, is one of the core aspects of just and equal society as well as social change. Our correspondents share their experiences and confrontations about educational inequalities, accessibility issues and influence of societal norms and structures. 

Corona Virus

2020 is a year different from others before - not least because of the Corona pandemic. The worldwide spread of a highly contagious virus is something that affects all of us in very different ways. To get a better picture of how the pandemic's plethora of explicit and implicit consequences influences our everyday life, we share lockdown stories from correspondents all over the world.

Growing Fast

Although we started just over a year ago, Correspondents of the World has a quickly growing community of correspondents - and a dedicated team of editors, translators and country managers.

94

Correspondents

113

Stories

57

Countries

433

Translations

Contact

Correspondents of the World is as much a community as an online platform. Please feel free to contact us for whatever reason!

Message Us

Message on WhatsApp

Call Us

Joost: +31 6 30273938