Kampala, Uganda’da Hava Kirliliği
Ancak kısa süre içinde somut bir adım atılmazsa, Afrika'nın İncisi'nin başkenti bundan birkaç yıl sonra neredeyse yaşanamaz hale gelecek.
Uganda, Eastern Africa
Hikâyenin yazarı: Anna Adima. Çeviren: Büşra Çavundur
Yayınlanma tarihi: May 2, 2020.
Bu hikâye şu dillerde de mevcut:
Şu anda doktora saha çalışmam için bulunduğum memleketim Kampala, Uganda'da yaşayan ve gezen çoğu insan gibi şehrin hava kirliliğini oluşturan toz, egzoz dumanı ve sanayi dumanının toksik bileşimini günlük olarak soluyorum.
Kampala, Uganda'nın başkenti ve yıllık %4,03'lük büyüme oranı ve 1,6 milyonluk nüfusuyla dünyanın en hızlı büyüyen şehirlerinden biridir. Büyüyen sanayi ve kentleşmeye, artan araç sayısı eşlik ediyor: Araba, otobüs, kamyon ve motosiklet taksi dahil yaklaşık 50.000 araç Kampala caddelerinde dolaşıyor. Bu araçların çoğu eski olup çevre dostu olarak tasarlanmamıştır ve tehlikeli sanayi atıklarıyla birlikte şehrin hava kirliliği krizine katkıda bulunur. Diğer zehirli atıklar, atık yakımından ve yemek pişirmek için odun veya kömür sobalarının kullanıldığı evlerdeki iç hava kirliliğinden de kaynaklanmaktadır.
Kampala, Afrika'daki en kirli ikinci şehirdir (Kano, Nijerya’yı takip eder): PM 2,5 (2.5 mikron büyüklüğünde ve tüm hava kirleticileri arasında en tehlikeli etkiye sahip partikül madde kirleticileri) kirliliğinin 2018'deki 40,8 µg/m³ ortalamasıyla Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiye ettiği 10 µg/m³ hedefinin oldukça üzerindedir. Bu farklı hava kirliliği biçimlerinin etkileri, Kampala genelinde günlük olarak hissedilebilir. Kendimi şehrin yedi tepesinden birinde daha yüksek bir yerde bulduğumda, Kampala'yı boğan kalın bir duman bulutu görünüyor. Şehrin iç karartıcı trafiğinde mahsur kalmak, çevredeki araçların ürettiği ölümcül egzoz dumanlarına maruz kalmak demektir. Açık alanda spor yapmak tehlikeli olabilir: Yürürken, bisiklet sürerken veya koşarken en büyük risk eskiden bir aracın size çarpması veya saldırıya uğramaktı; şimdi bunlara kirli hava solumanın tehlikeleri de eklendi (ve bu nedenle ben, burada iç mekanda egzersiz yapmayı tercih ediyorum). Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, 2017'de Uganda'da hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayısı 13.000 iken solunum yollarına bağlı sorunlar burada da artıyor.
Yerel haberler, Kampala ve Uganda'da hava kirliliğinin tehlikeleri konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyor. Akademisyenler ve Kampala Capital City Authority halkı soludukları zehirle ilgili eğitmek için çaba gösterirken çeşitli haber kaynakları harekete geçme çağrısı yapıyor. 2018'de Uganda hükümeti, ülkedeki kirliliği azaltmak amacıyla 15 yaşından büyük otomobillerin ithalatını yasaklayan bir yasa kabul etti ve beş yaşından büyük otomobile sahip olanların çevre vergisi ödemeleri gerekiyor.
Ama tüm bunlar hava kirliliğiyle mücadele için yeterli mi? Uganda'da yürümek ve toplu taşıma kullanmak, işçi sınıfıyla ilişkilendirildiğinden şehrin zenginleri tarafından genellikle küçümsenir. Toplu taşıma aynı zamanda en güvenli veya en güvenilir ulaşım aracı olmayabilir ve özellikle kadınlar toplu taşımada taciz ve saldırıya karşı daha savunmasızdır (Tanıdığım pek çok kadının bunu yaşamış olması üzücü). İki aşamalı bir değişim gerekiyor: toplu taşımayı daha güvenli, daha erişilebilir kılacak, kentsel alandaki marjinal bireyleri kapsayacak bir değişim ve toplu taşımanın yalnızca yoksulların rezervi olduğu zihniyetinde değişim.
Elbette bunlar çok büyük bir soruna sunulan küçük çözümler. Ancak kısa süre içinde somut bir adım atılmazsa, Afrika'nın İncisi'nin başkenti bundan birkaç yıl sonra neredeyse yaşanamaz hale gelecek.
Bu hikâye size ne hissettirdi?
Follow-up
Do you have any questions after reading this story? Do you want to follow-up on what you've just read? Get in touch with our team to learn more! Send an email to [email protected].
Bu hikâye hakkında yorum yapın
Please enable cookies to view the comments powered by Disqus.
Haber bültenimize üye olun
Haber bültenimize üye olarak Correspondents of the World platformundaki yeni hikâyelerden haberdar olun:
Diğer Türkçe hikâyeler
Diğer temaları keşfedin
Projemize siz de katılın
Correspondents of the World ile, gün geçtikçe küçülen ancak bir şekilde insanları birbirinden uzaklaştıran bir dünyada birbirimizi daha iyi anlamak adına adımlar atmak istiyoruz. Yanlış anlaşılmaların ve gereksiz yere hararetli tartışmaların ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri her birimizin küresel sorunlardan farklı şekilde etkilendiğini gerçekten anlayamamamızdan kaynaklanıyor.
Amacımız paylaştığımız bireysel hikâyelerle bunu değiştirmek
Dünya Çapında Bir Topluluk
Correspondents of the World sadece bu web sitesinden ibaret değil; aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen büyük bir insan topluluğundan oluşuyor. Yüz yüze görüşmeler şu anda mümkün olmasa da, Facebook Grubumuz Correspondents of the World'e katkıda bulunan diğer insanlarla tanışmak için EN DOĞRU yer. Şu anda birbirimizi daha iyi tanımak için bir dizi online görüşmeler organize ediyoruz.