Participants of the Climate Forum in 2019, photo credit 350.org

Anlatmayın, sorun: Hükümet, toplumları iklim değişikliğine nasıl dâhil etmeli

Toplumlar ve yerel Sivil Toplum Kuruluşları (STK) çevre politikalarını hükümetten daha iyi biliyorlar. Ukrayna'da enerji geçişine toplumlar öncülük etmelidir.
Ukraine, Eastern Europe

Hikâyenin yazarı: Illia Yeremenko. Çeviren: Tuğçe Atacı
Yayınlanma tarihi: January 23, 2021.

Bu hikâye şu dillerde de mevcut: GB ar fr it kr nl ru ua



Geçen yıl Ukrayna iki seçim yaptı [1] ve yeni hükümet Ukrayna'daki çevre politikasını değiştirdi. Enerji ve Kömür Sanayi Bakanlığı ile Çevre Koruma Bakanlığı, “Enerji ve Çevre Koruma Bakanlığı” adı altında tek bir yapı altında birleştirildi. Ardından, yeni enerji ve çevre bakanı Ukrayna için “Yeşil Yeni Düzen” politikasını önerdi. [2] Niyetlerinin iyi olduğunu düşünsem de, yerel makamlarla çalışma deneyimime dayanarak, gerçek yeni bir düzen yaratmak için bu politika kabul edilmeden önce tüm seviyelerdeki ilgili gruplarla, özellikle de yerel makamlarla çok daha fazla görüşme sağlanması gerektiğini savunuyorum.

Bu serüvene 2010 yılında bir çevre STK'sında gönüllü öğrenci olarak başladım. İlk görevim, Ukrayna'nın kuzeyinde küçük bir topluluk olan Manevychi Bölgesi'ndeki enerji verimliliği projelerini incelemekti. Bölge idaresi çalışanlarıyla konuşurken ne kadar motive olduklarını fark ettim. Kamu tesislerini daha verimli hale getirerek vatandaşların konforunu artırmak istiyorlardı. Her ne kadar bütün memurlar son derece motive olmasa da, tanıştığım herkes, vatandaşlarının hayatlarını daha iyi hale getirmek istiyor. Bu durum, özellikle memurların arkadaşlarının ve komşularının ihtiyaçlarını temsil ettiği küçük topluluklar için geçerli. Bu nedenle, federal hükümetin değil yerel toplulukların "yeni yeşil dönüşümü" yönetmesi gerektiğine inanıyorum.

Ulusal yetkililer bunu öğrenmeli! STK'daki işimde, ulusal politikalara yerel yetkililerin bakış açısından bakıyorum. Hükümet, ulusal düzeyde planlar yapar ve toplumlara danışmaz. İstişare eksikliği, sahada uygulama sorunlarına neden olur. Örneğin, düşük gelirli ailelerin enerji maliyetleri için ayrılan asıl devlet ödenekleri, enerji verimliliğini caydıracak şekilde tasarlanmıştır. Ödenekten yararlanmaya hak kazanmak için, bir hane halkının yılda belirli bir miktarda gaz tüketmesi gerekir. Bir hane daha az tüketirse ödenekten mahrum bırakılır. Bu nedenle, ödenek alabilmek için insanların daha fazla doğalgaz yakması gerekiyor. Ben buna kısır teşvik diyorum.

Bir gün bir kafede meslektaşlarımla ulusal ve yerel düzeydeki politikalar arasındaki boşluğun nasıl kapatılacağını tartışıyorduk. Bu tartışma, düzenlediğim en büyük etkinliğe sebep oldu: 2019'da organize ettiğim “Şehirlerin İklim Hedefleri” forumu. Yedi şehrin belediye başkanları da dâhil olmak üzere 50 yerel yönetimden temsilciler getirdik. Forumda, 21 belediye forumun bildirgesini imzaladı. Bu bildirge, devletin yerel gelişmelere, özellikle yeşil enerji ve iklim alanlarına daha fazla dikkat etmesi çağrısında bulunuyordu. Bu etkinlik, Ukrayna sivil toplumu tarafından enerji alanında düzenlenen en büyük ve en etkili etkinlikti.

Pek çok katılımcı, yerel ve ulusal düzeyler arasında daha iyi işbirliğini ve genel olarak “yeni yeşil dönüşüm” fikrini desteklediklerini ifade etti.

Forumdaki başarılarımızla çok gurur duydum.

Sivil toplum kuruluşları olarak, iklim eylemlerine adım atmaya hazır yerel yönetimleri buluyor ve destekliyoruz. Hükümet bizim liderliğimizi takip etseydi, kısa sürede yeni bir yeşil ekonomiye sahip olurduk.


[1] Seçimler hakkında bilgi edinmek için buraya ve buraya tıklayın.

[2] Bakanlar Kurulu yayınlarına göz atabilirsiniz (yayınların sadece Ukraynaca versiyonu mevcut). Daha fazla bilgi edinmek için “Yeşil Enerji Dönüşümü” konseptini indirin.


Bu hikâye size ne hissettirdi?

Follow-up

Do you have any questions after reading this story? Do you want to follow-up on what you've just read? Get in touch with our team to learn more! Send an email to
[email protected].

Bu hikâye hakkında yorum yapın

Please enable cookies to view the comments powered by Disqus.

Share your story

Every story we share is another perspective on a complex topic like migration, gender and sexuality or liberation. We believe that these personal stories are important to better understand what's going on in our globalised society - and to better understand each other. That's because we are convinced that the more we understand about each other, the easier it will be for us to really talk to one another, to get closer - and to maybe find solutions for the issues that affect us all. 

Do you want to share your story? Then have a look here for more info.

Share Your Story

Haber bültenimize üye olun

Haber bültenimize üye olarak Correspondents of the World platformundaki yeni hikâyelerden haberdar olun:

* indicates required

Bizi sosyal medyada takip edin

Illia Yeremenko

Illia Yeremenko

Illia (31) works for the NGO Ecoclub of Ukraine and has been chairing the Ukrainian Climate Network for the last four  years. Ecoclub is based in Rivne, western Ukraine, but its operations cover the whole country and, to a limited extent, engage other eastern European countries (Georgia, Moldova). Illia joined the organization as a student eight years ago. From the very beginning his work was closely related to local authorities. Illia designed and carried out educational and awareness-raising programs for local officials, and participated at countless round tables and meetings to help them in strategizing. He believes that local communities are the force that brings prosperity to any nation.

Diğer Türkçe hikâyeler



Fortunat Miarintsoa Andrianimanana

Tümünü göster

Projemize siz de katılın

Correspondents of the World ile, gün geçtikçe küçülen ancak bir şekilde insanları birbirinden uzaklaştıran bir dünyada birbirimizi daha iyi anlamak adına adımlar atmak istiyoruz. Yanlış anlaşılmaların ve gereksiz yere hararetli tartışmaların ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri her birimizin küresel sorunlardan farklı şekilde etkilendiğini gerçekten anlayamamamızdan kaynaklanıyor.

Amacımız paylaştığımız bireysel hikâyelerle bunu değiştirmek

Hikâyenizi Paylaşın

Dünya Çapında Bir Topluluk

Correspondents of the World sadece bu web sitesinden ibaret değil; aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen büyük bir insan topluluğundan oluşuyor. Yüz yüze görüşmeler şu anda mümkün olmasa da, Facebook Grubumuz Correspondents of the World'e katkıda bulunan diğer insanlarla tanışmak için EN DOĞRU yer. Şu anda birbirimizi daha iyi tanımak için bir dizi online görüşmeler organize ediyoruz.

Topluluğumuza Siz de Katılın

BU TEMAYI KEŞFEDİN Environment

Global Issues Through Local Eyes

We are Correspondents of the World, an online platform where people from all over the world share their personal stories in relation to global development. We try to collect stories from people of all ages and genders, people with different social and religious backgrounds and people with all kinds of political opinions in order to get a fuller picture of what is going on behind the big news.

Our Correspondents

At Correspondents of the World we invite everyone to share their own story. This means we don't have professional writers or skilled interviewers. We believe that this approach offers a whole new perspective on topics we normally only read about in the news - if at all. If you would like to share your story, you can find more info here.

Share Your Story

Our Editors

We acknowledge that the stories we collect will necessarily be biased. But so is news. Believing in the power of the narrative, our growing team of awesome editors helps correspondents to make sure that their story is strictly about their personal experience - and let that speak for itself.

Become an Editor

Vision

At Correspondents of the World, we want to contribute to a better understanding of one another in a world that seems to get smaller by the day - but somehow neglects to bring people closer together as well. We think that one of the most frequent reasons for misunderstanding and unnecessarily heated debates is that we don't really understand how each of us is affected differently by global issues.

Our aim is to change that with every personal story we share.

View Our Full Vision & Mission Statement

Topics

We believe in quality over quantity. To give ourselves a focus, we started out to collect personal stories that relate to our correspondents' experiences with six different global topics. However, these topics were selected to increase the likelihood that the stories of different correspondents will cover the same issues and therefore illuminate these issues from different perspectives - and not to exclude any stories. If you have a personal story relating to a global issue that's not covered by our topics, please still reach out to us! We definitely have some blind spots and are happy to revise our focus and introduce new topics at any point in time. 

Environment

Discussions about the environment often center on grim, impersonal figures. Among the numbers and warnings, it is easy to forget that all of these statistics actually also affect us - in very different ways. We believe that in order to understand the immensity of environmental topics and global climate change, we need the personal stories of our correspondents.

Gender and Sexuality

Gender is the assumption of a "normal". Unmet expectations of what is normal are a world-wide cause for violence. We hope that the stories of our correspondents will help us to better understand the effects of global developments related to gender and sexuality, and to reveal outdated concepts that have been reinforced for centuries.

Migration

Our correspondents write about migration because it is a deeply personal topic that is often dehumanized. People quickly become foreigners, refugees - a "they". But: we have always been migrating, and we always will. For millions of different reasons. By sharing personal stories about migration, we hope to re-humanize this global topic.

Liberation

We want to support the demand for justice by spotlighting the personal stories of people who seek liberation in all its different forms. Our correspondents share their individual experiences in creating equality. We hope that for some this will be an encouragement to continue their own struggle against inequality and oppression - and for some an encouragement to get involved.

Education

Education is the newest addition to our themes. We believe that education, not only formal but also informal, is one of the core aspects of just and equal society as well as social change. Our correspondents share their experiences and confrontations about educational inequalities, accessibility issues and influence of societal norms and structures. 

Corona Virus

2020 is a year different from others before - not least because of the Corona pandemic. The worldwide spread of a highly contagious virus is something that affects all of us in very different ways. To get a better picture of how the pandemic's plethora of explicit and implicit consequences influences our everyday life, we share lockdown stories from correspondents all over the world.

Growing Fast

Although we started just over a year ago, Correspondents of the World has a quickly growing community of correspondents - and a dedicated team of editors, translators and country managers.

94

Correspondents

113

Stories

57

Countries

433

Translations

Contact

Correspondents of the World is as much a community as an online platform. Please feel free to contact us for whatever reason!

Message Us

Message on WhatsApp

Call Us

Joost: +31 6 30273938