Her Pasaportun Bir Hikayesi Vardır
Kimse doğuştan pasaportunu
seçemediği için bazıları bu adaletsiz süreçten geçmek zorundadır.
Madagascar, Eastern Africa
Hikâyenin yazarı: Fortunat Miarintsoa Andrianimanana. Çeviren: Merve Deniz Paker
Yayınlanma tarihi: April 11, 2020.
Bu hikâye şu dillerde de mevcut:
Hikâyeyi dinleyin:
Pasaportunuz isminizin veya doğum gününüzün de ötesinde sizinle ilgili birçok şey anlatır. Pasaportunuzun sayfalarına basılmış vizeler, bu vizelerin bitiş tarihi ve en önemlisi pasaportunuzun verildiği ülke göçmenlik bürosundaki memurların incelemeden geçmeyeceği üç şeydir. Bu üç bilgi hayat kalitenizi düşürebilir ve çocukluktan beri kurduğunuz dünyada “serbest dolaşım” hayalinize engel olabilir. Fakat pasaportunuzun hangi ülkede verildiğine bağlı olarak tam tersi de olabilir. Gerçek şu ki henüz pasaportunuza karşı öfkeli değilseniz “doğru” ülkede doğduğunuz içindir.
Çalışmalarımdan dolayı İspanya’ya gitmek için İspanyol Elçiliğine vermek zorunda kaldığım tonlarca belgeyi, İngiltere’deki bir konferansa katılabilmek veya ABD’ye gidebilmek için geçmem gereken stresli mülakatları hatırlıyorum. Yani pasaportunuzun verildiği ülke vizeniz olmadan girebileceğiniz ülke sayısını belirliyor. Vizesiz girebileceğiniz ülkeler ne kadar fazlaysa pasaportunuz o kadar “güçlü” oluyor.
Pasaportlar her yıl derecelendiriliyor. Örneğin 2020’de Japonya, Singapur, Güney Kore, Almanya ve İtalya pasaportları “en güçlü pasaportların” bazılarıyken Afganistan, Irak, Suriye, Somali gibi ülkelerin pasaportları en zayıflar arasında[1]. Mesela Madagaskar pasaportumla ben 55 ülkeye vizesiz girebiliyorum. Pasaportlar arasındaki eşitsiz değerlerin nedenine dair çok az bilgi var. Fakat kesinlikle ülkeler arasındaki diplomatik ilişkiler ve ticaret anlaşmalarının bir sonucu.
Belli ki pasaportunuz ne kadar güçlüyse dünyayı özgürce gezme şansınız da o kadar yüksek. Bu yüzden benim durumumda cebinizdeki zayıf pasaportla ülkenizden çıkabilmek için unutulmaz bir bürokratik yolculuktan geçmek zorundasınız. Kimse doğuştan pasaportunu seçemediği için bazıları bu adaletsiz süreçten geçmek zorundadır.
“Zayıf pasaport” sahibi seyahat nedenini, ekonomik durumunu ve kendi ülkesine geri döneceğini çıkış yapmadan önce göstermek zorundadır. Kısacası ne kadar varlıklıysanız başka bir ülkeye kabul edilmeniz o kadar kolaydır. Yani pasaport göçün ilk filtresidir ve “güçlü pasaport” sahipleri imtiyazlıdır.
Pasaportunuzun sizin hakkınızda anlatmadığı şey ise hikayenizdir ya da daha doğrusu neden pasaportunuzu gösterip vize almak istediğiniz. Ve maalesef bu pasaportunuzla ilgilenen tarafların en son umursayacağı meseledir. Başka bir ülkede ölmek üzere olan bir akrabayı ziyaret etmek mi? Ülkenizdeki bitmek bilmeyen savaştan kaçabilmek için sığınacak başka bir ülke aramak mı? Ya da sadece sevgilinizle bir araya gelmek mi? Bizi ülkemizi geçici bir süre veya süresiz bırakmaya zorlayacak tonlarca neden var.
Birazcık şanslıysanız pasaportunuza vizeyi bastırabileceksiniz fakat göreceksiniz ki pasaportunuzun hikayesi verildiği ülkeye bağlı olacak.
Dipnot
[1] Henley Passport Index 2020 (https://www.henleypassportindex.com/passport); Business Insider (https://www.businessinsider.com/best-passports-most-countries-no-visa-henley-index-2020-1);
Forbes: (https://www.forbes.com/sites/duncanmadden/2020/01/10/the-most-powerful-passports-in-the-world-in-2020/); CNN (https://edition.cnn.com/travel/article/henley-index-world-best-passport-2020/index.html)
Bu hikâye size ne hissettirdi?
Follow-up
Do you have any questions after reading this story? Do you want to follow-up on what you've just read? Get in touch with our team to learn more! Send an email to [email protected].
Bu hikâye hakkında yorum yapın
Please enable cookies to view the comments powered by Disqus.
Haber bültenimize üye olun
Haber bültenimize üye olarak Correspondents of the World platformundaki yeni hikâyelerden haberdar olun:
Diğer Türkçe hikâyeler
Diğer temaları keşfedin
Projemize siz de katılın
Correspondents of the World ile, gün geçtikçe küçülen ancak bir şekilde insanları birbirinden uzaklaştıran bir dünyada birbirimizi daha iyi anlamak adına adımlar atmak istiyoruz. Yanlış anlaşılmaların ve gereksiz yere hararetli tartışmaların ortaya çıkmasının en önemli nedenlerinden biri her birimizin küresel sorunlardan farklı şekilde etkilendiğini gerçekten anlayamamamızdan kaynaklanıyor.
Amacımız paylaştığımız bireysel hikâyelerle bunu değiştirmek
Dünya Çapında Bir Topluluk
Correspondents of the World sadece bu web sitesinden ibaret değil; aynı zamanda dünyanın her yerinden gelen büyük bir insan topluluğundan oluşuyor. Yüz yüze görüşmeler şu anda mümkün olmasa da, Facebook Grubumuz Correspondents of the World'e katkıda bulunan diğer insanlarla tanışmak için EN DOĞRU yer. Şu anda birbirimizi daha iyi tanımak için bir dizi online görüşmeler organize ediyoruz.